Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2008

HTPC - έπαθα πλάκα!


Με κάλεσε ένας φίλος πρόσφατα να δούμε κάποιον αγώνα του EURO.

Πριν μερικούς μήνες συζητούσαμε τι αξίζει να αγοράσει κανείς αυτή την εποχή από απόψεως Audio / Video εξοπλισμού. Ο φίλος μου είναι εξπέρ στους υπολογιστές, αλλά από A/V δεν ξέρει και πολλά πράγματα...

Του είχα προτείνει τότε να πάει σε μία προσιτή TV αλλά με δυνατότητα να παίζει σε πλήρη - full ανάλυση σήμα High Definition, δηλαδή 1080i ή 1080p. Επειδή ο χώρος που επρόκειτο να γίνει η εγκατάσταση είναι σχετικά μικρός, πρότεινα 37 ή 42 ίντσες. Εκείνη την εποχή, δεν είχε καταλήξει ο "πόλεμος" μεταξύ blue ray και HD-DVD, οπότε πρότεινα στον φίλο υπομονή μέχρι να ανακυρηχθεί ο νικητής (αν δεν το γνωρίζετε, το blue ray επικράτησε). Είχε ήδη ένα DVD φθηνό, οπότε από απόψεως player ήταν προσωρινά καλυμένος και έναν ενισχυτή 5,1 με τα αντίστοιχα ηχεία. (Να αναφέρω εδώ ότι ακόμα και με μία εισαγωγική και προσιτή υλοποίηση πολυκάναλου ήχου μπορεί κανείς να πετύχει αρκετά εντυπωσιακά αποτελέσματα - μην διστάζετε λοιπόν).

Αλλά η μεγάλη έκπληξη ήταν μιά άλλη: Το φιλαράκι μου είχε αγοράσει/συναρμολογήσει έναν player υπολογιστή, ένα HTPC (Home Theater PC) και είχε συνδέσει την νέα του τηλεόραση σε αυτό το μηχάνημα, μέσω φυσικά HDMI σύνδεσης.

Έπαθα πλάκα! Τέτοια ποιότητα εικόνας σε σπίτι, δεν έχω ξαναδεί. Το HTPC του στοίχισε λίγο πάνω από 800 ευρώ, αλλά πραγματικά αξίζει τα λεφτά του μέχρι και του τελευταίου λεπτού.

Το σκεπτικό και το μέγα πλεονέκτημα μίας υλοποίησης HTPC, είναι ότι ο υπολογιστής δίνει μία πληθώρα δυνατοτήτων τόσο σε upscaling σε σήμα FullHD (δηλαδή τεχνητά αναγκαστικό ανέβασμα της ανάλυσης των αναλογικών ή άλλων ψηφιακών μεν πηγών, αλλά χαμηλότερης δε ανάλυσης), όσο και σε ρυθμίσεις των αναλύσεων εξόδου (1920Χ1080 στην περίπτωσή μας της High Def TV), αλλά και μία πληθώρα φίλτρων (NR, Bluring, Sharpening, De-Interlace κλπ) μέσω λογισμικού που βελτιώνουν την εικόνα σε πολύ μεγάλο βαθμό και ανεξάρτητα πηγής!

Ναι, ΈΧΩ ξαναδεί τέτοια ποιότητα, αλλά μόνο σε εκθέσεις HiFi, High End κλπ, μέχρι τώρα. Ποτέ σε σπίτι και ποτέ με 800 Ευρώ μόνο!

Με λίγα λόγια, ο φίλος, μου έβαλε τα γυαλιά! Γενικά, το concept HTPC μου φαίνεται πολύ ελκυστικό και θα αφιερώσω κάποιο χρόνο για να μάθω κάποια πράγματα παραπάνω. Στο Ιντερνετ, γενικά υπάρχει πολύ υλικό αλλά όχι έτοιμες στημένες λύσεις, στην Ελληνική αγορά. Χμ... Εδώ κάτι παράξενο συμβαίνει...

Αρχίζω το project HTPC! Και θα ενημερώνω...

Μέχρι τότε μερικά καλά links - σχετικά με το θέμα μας:

http://en.wikipedia.org/wiki/Home_theater_PC
http://www.niveusmedia.com/products/rainier07v.htm
http://www.hardware.info/en-UK/.............ers/1
http://www.avclub.gr/forum/forumdisplay.php?f=33
http://www.team-mediaportal.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: