Πέμπτη, Μαΐου 01, 2008

Compact Vs Prosumer Vs dSLR

Τα πλεονεκτήματα μιας dSLR έναντι μιας compact φωτογραφικής μηχανής.

  1. Μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μία πληθώρα φακών με διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμές. Οι κλασικές compact, έχουν έναν συγκεκριμένο φακό που δεν αλλάζει, και συνήθως υποστηρίζουν εστιακές αποστάσεις γύρω από τα 50mm που είναι σε γενικές γραμμές αυτό που βλέπει το ανθρώπινο μάτι. Όσες έχουν δυνατότητα οπτικού zoom, κυμαίνονται σε εστιακές αποστάσεις από 35-105 mm δηλαδή είναι λίγο πιο ευρυγώνιες στην μικρότερη εστιακή απόσταση και προσφέρουν επίσης κάποιες λειτουργίες τηλεφακού στην "μεγάλη" εστιακή απόσταση. Ελάχιστες είναι αυτές που κατεβαίνουν όμως σε εστιακές αποστάσεις 28mm ή ακόμα χαμηλότερα, έτσι ώστε να είναι πραγματικά ευρυγώνιες. Αντίστοιχα, το μέγιστο zoom δεν φτάνει συνήθως σε πολύ μεγάλες τιμές. Με λίγα λόγια, αυτή η (ευρυγώνια) φωτογραφία είναι αδύνατον να επιτευχθεί από μία προσιτή compact φωτογραφική μηχανή:

  2. Η δυνατότητα επιλογής φακών μας λύνει τα χέρια στην περίπτωση που επιθυμούμε μεγαλύτερο έλεγχο στην φωτογραφία μας. Για παράδειγμα, με έναν φωτεινό φακό, αυξάνοντας το διάφραγμα, μπορούμε να μειώσουμε το βάθος πεδίου "θολώνοντας" το περιβάλλον σκηνικό και κρατώντας καθαρό μόνο το θέμα μας:

    Οι compact μηχανές αντίθετα, είναι προσεταρισμένες έτσι ώστε να αποτρέπον από λάθη τον απλό χρήστη. Δίνουν λοιπόν συνήθως μεγάλη έμφαση στο βάθος πεδίου, κρατούν όλα τα σημεία καθαρά και εστιασμένα, αλλά μας κόβουν ένα μεγάλο κομμάτι της δημιουργικότητας που ίσως θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

    Αυτός ό έξτρα έλεγχος μπορεί να μας βοηθήσει και σε άλλες περιπτώσεις. Μερικές φορές για παράδειγμα, όταν τραβάμε φωτό πίσω από ένα τζάμι, η μηχανή μας εστιάζει στο τζάμι και όχι στο τοπίο που βρίσκεται από πίσω και μας ενδιαφέρει φυσικά πολύ περισσότερο. Αυτό φυσικά είναι καταστροφή για την φωτογραφία μας! Με μία dSLR έχουμε απόλυτο έλεγχο στο βάθος πεδίου - οπότε ουσιαστικά λέμε στην μηχανή να εστιάσει "παντού":

  3. Άλλο ένα τεράστιο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα που μας δίνεται για φωτογραφίες σε σκοτεινούς σχετικά χώρους ή σε χώρους όπου η φωτογράφηση με φλας απαγορεύεται (μουσεία, εκκλησίες, εκθέσεις πινάκων ζωγραφικής). Σε αυτές τις περιπτώσεις με μία dSLR μπορούμε να ανεβάσουμε την ευαισθησία του σένσορα ψηλά (πχ ISO 1600) και με τον συμβιβασμό του υψηλότερου "θορύβου" που θα έχει η φωτογραφία μας (δηλαδή εντονότερο κόκκο) να καταφέρουμε ωστόσο να τραβήξουμε την φωτογραφία μας που με μία compact (με μέγιστη ευαισθησία ISO 400 συνήθως) θα ήταν αδύνατο:


  4. Αλλά το σημαντικότερο πλεονέκτημα που μάλιστα δεν μπορεί να αποτυπωθεί εδώ λόγω του τεράστιου αρχείου που θα έπρεπε να κατεβάσετε και να δείτε, αλλά και την (μικρής) επεξεργασίας που χρειάζεται μετά την λήψη της φωτογραφίας), είναι η δυνατότητα λήψης φωτογραφιών σε RAW μορφή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μηχανή τραβάει και αποθηκεύει ότι ακριβώς βλέπει ο αισθητήρας την στιγμή της λήψης και δεν κάνει κανενός είδους επεξεργασία ή συμπίεση. Μπορούμε μετά, με την ησυχία μας, να ορίσουμε τις τιμές των διαφόρων παραμέτρων (έκθεση, χρωματική απόδοση, χρωματική ένταση κι αρκετές άλλες) και αν θέλουμε να κάνουμε την μετατροπή σε .jpeg και τον βαθμό συμπίεσης του αρχείου μας. Η λεπτομέρεια που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες μας είναι αδύνατον να περιγραφεί με λόγια!

Τελευταία έχουν εμφανιστεί από τις εταιρίες μερικές εξελιγμένες compact, οι λεγόμενες prosumer, οι οποίες προσφέρουν πολλά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Με μία διαφορά: Δεν αλλάζει ο φακός τους. Και η δυνατότητα επιλογής φακού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας επιλογής! Όσο καλά οπτικά και να έχει μία compact κάμερα, ένας φακός dSLR και λόγω μεγέθους, αλλά και λόγω της αγοράς στην οποία απευθυνεται, έχει πολύ καλύτερα τεχνικά και οπτικά χαρακτηριστικά. Και αν έχετε οικονομική άνεση να αγοράσετε έναν πραγματικά καλό φακό (σε τετραψήφια όμως νούμερα), η ποιότητα των φωτογραφιών σας σε συνδυασμό και με τις παραπάνω δυνατότητες θα σας εντυπωσιάσει! Αλλά αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο! Όλες οι παραπάνω φωτό, τραβήχτηκαν από έναν φακό των 160 €.

Σκεφτείτε ότι με κάθε φακό, αποκτάτε νέες δυνατότητες - αγοράζετε ουσιαστικά μία νέα μηχανή!

Αν είστε λοιπόν στο επίπεδο "prosumer" κάντε την υπέρβαση και περάστε στον κόσμο των dSLR. Αξίζει!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: